X60 PRO 5G este primul cel de-al patrulea model lansat oficial în România, după Y11s, Y20s și Y70. În plus, eu am avut norocul să testez și X51 5G, pe care nu l-am văzut încă disponibil.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip AMOLED HDR10+, protejat cu Gorilla Glass 6, având rată de refresh 120Hz, cu dimensiune de 6,56 inci (~90 display ratio); rezoluție 2376 x 1080 (FHD+), cu o densitate de pixeli de ~338 ppi |
Chipset |
procesor Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 5G (7 nm), Octa-core (1×3.2 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.80 GHz Kryo 585); GPU Adreno 650 |
Memorie RAM |
8GB |
Camera foto |
Principală: triplă – 48 MP, f/1.5, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, stabilizare gimbal; 13 MP, f/2.5, 50mm (telefoto), 1/2.8″, 0.8µm, PDAF, zoom optic 2x; 13 MP, f/2.2, 120˚, 16mm (ultrawide). Are technologie Zeiss, Pixel Shift, LED flash, HDR și panorama. Filmează 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps.Secundară: 32 MP, f/2.5, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm. Are HDR și filmează la 1080p@30fps. |
Stocare |
256GB UFS 3.1 |
Conectivitate |
Dual SIM (Nano-SIM cu dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot; Bluetooth 5.1, A2DP, LE, aptX HD; GPS A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC; NFC |
Sistem de operare |
Android 11 ; intrerfață Funtouch OS 11.1 |
Acumulator |
4200 mAh (Litiu-Polimer), compatibilă cu Fast Charge la 33 W |
Altele |
dimensiuni 158.6 x 73.2 x 7.6 mm; greutate 179 g; culori disponibile Midnight Black și Shimmer Blue; senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran, senzor de deblocare facială |
Ambalaj și accesorii
Ambalajul pare identic cu cel de la X51 5G, dar a devenit obișnuință ca producătorii să folosească același format la mai multe telefoane. În interior găsim telefonul, încărcătorul de perete și cablul USB-C, o husă slim, de plastic dur, tradiționalele broșuri și pereche de căști XE710 (3.5mm jack), însoțite de adaptorul Type-C. Sunt, practic, aceleași căști ca la telefonul anterior. Pe display avem deja o folie siliconata aplicată. Nici aceasta și nici husa nu sunt extrem de protective, dar, hei!, în 2021 se poartă cât mai puține accesorii în cutie, așa că trebuie să apreciem asta.
Nu știu dacă în pachetele de retail vor fi disponibile și cele două broșuri primite de mine, sau sunt doar pentru media-kit-urile trimise presei.
Design și construcție
Cu riscul de a mă repeta, și acest model pare cu design inspirat de la Samsung S9 sau S9+. Telefonul are aspect premium, cu spatele mat, acoperit și el cu Gorilla Glass 6, la fel ca și panelul frontal. Culoarea de pe spatele lui este una elegantă, mată, care nu adună amprente. Tot pe această parte avem ansamblul de camere, dar și numele companiei și locația de producție.
În partea frontală avem camera selfie, integrată în display, central, iar pe laterala dreaptă avem butoanele de sonor și cel de pornire/oprire. Partea opusă este lăsată astfel liberă.
Pe muchia laterală, în jos, sunt dispuse SIM-tray-ul, mufa de încărcare și de redare audio și difuzorul. Pe cea de sus avem doar antena GSM. Rama telefonului este metalică, astfel că îi oferă o rezistență sporită.
V-am mai spus deja la fiecare review – la acest capitol e cam greu de inovat. Cel puțin la nivelul acesta de preț și specificații. Aș remarca doar că vivo pare să încerce o strategie de design oarecum asemănător pentru telefoanele din aceeași gamă, pentru a obișnui clienții.
Software și performanță
Sunt fanul producătorilor care știu să nu încarce interfețele proprii. OnePlus, realme, vivo, toate și-au însușit lecția. Până la urmă era oarecum normal, pentru că fac parte din același grup de firme. FunTouch OS 11.1 are la bază Android 11 și are doar câteva intervenții proprii. Poți oricând însă să dezactivezi sau să dezinstalezi aplicațiile de care nu ai nevoie. Toate, mai puțin launcherul propriu, care apare întotdeauna la deblocare, deși am instalat și folosit Nova Prime. Aceeași problemă am întâlnit-o și la X51 5G, dar poate citește cineva și review-ul meu… 😛
Din păcate, deși are promis update la Android 12, nu este trecut pe lista terminalelor care vor primi Developer Preview.
Apropo de acel telefon testat anterior, dacă la el am putut alege navigarea prin gesturi sau cu butoane, dar nu am mai putut reveni de la una la alta, aici nu am avut decât opțiunea cu butoane. MiI se pare puțin ciudat, dar nu a fost ceva care să mă determine să nu recomand achiziția.
Senzorul de deblocare facială a funcționat impecabil, chiar și cu soarele care îmi bătea direct în față. Cu toate acestea, cel de amprentă, mai dădea rateuri.
Cât timp l-am folosit, am primit și o actualizare Over the Air, la un nivel de securitate mai nou:
Rezultatele de la testele sintetice sunt cele de mai jos:
- PC Mark:
Aș fi vrut să pot testa și conectivitatea 5G, dar nu am reușit să prind găleata de semnal Digi.Mobil din Timișoara. Dar este bine de știut că este compatibil cu așa ceva, pentru că în 1-2 ani, abonamentele care vor include opțiuni 5G vor fi ceva banal și cotidian. Iar cum nu toți schimbăm telefoanele de două ori pe an, mi se pare un atu demn de luat în considerare.
Snapdragon 870 octacore, 12 GB RAM și 258 GB spațiu de stocare fac smartphone-ul să zburde. Nu am întâlnit situații în care să fi avut parte de lag sau crash. Practic, deși nu discutăm de ultima generație de chipset, software-ul bine optimizat nu lasă să se vadă asta. Good job, vivo development team!
Ecran și sunet
Am apeciat și la X51 5G panelul calitativ. Și aici avem parte de așa ceva, fiind vorba de un OLED. În funcție de necesități, telefonul poate adapta ecranul la 120 sau 60 Hz. Bine, de dragul articolului, am mutat manual pe 120 Hz. Afară, în soare puternic, ecranul poate fi utilizat fără probleme, dar trebuie menținut pe luminozitate maximă.
Spre deosebire de predecesorul lui, software-ul este bine optimizat pentru tipul panelului folosit – unul curbat.
vivo a fost primul producător care a introdus Hi-Fi la telefoanele mobile, iar dispozitivele sunt construite cu un ADN muzical, spune producătorul. Cu toate acestea, nu am fost deloc impresionat de sunetul redat prin singurul difuzor. Mai ales în ceea ce privește basul. Că la Iorgovan, frumoasă floare, merge și fără. 😉
Lucrurile se schimbă când asculți la căști, pentru că poți jongla cu setările și te folosești și de calitatea căștilor. Bine, drept este că nu cred să mai asculte cineva muzică direct la telefon. Sau, sunteți pe aici care faceți asta?
Camera foto și video
Punctul forte al telefonului este acesta. Dacă sunteți în căutarea unui gadget care să vă ajute să imortalizați amintirile și să facă asta calitativ, vivo X60 PRO 5G este ce trebuie! Tehnologia de stabilizare cu gimbal – acele mici motorașe care repoziționează camerele – oferă opțiunea de a fotografi subiecți în mișcare, fără a afecta calitatea imaginii. Pentru un posesor de câine care nu stă locului când iese la plimbare, este o binecuvântare să poți realiza poze în care acesta nu apare ca o nălucă. Dar, poat și mai folositoare este acestă tehnologie la filmări. Poți realiza unele cu traficul din oraș, spre exemplu, fără frică. Iar colaborarea cu Zeiss continuă și la acest model, lucru care garantează lucrul bine-făcut, nemțește, adică.
Pentru amatorii de selfie, camera dedicată are și ea stabilizare optică.
Fotografiile pe timp de noapte sunt peste medie, dar poate puțin prea luminate. Nota bene, funcționează ok și pe camera selfie.
- camera selfie, fotografie pe timp de zi:
- camera selfie, fotografie tip bokeh:
- camera selfie, fotografie cu AR:
- camera principală, fotografie mod 48MP:
- camera principală:
- camera principală, panormă:
- camera principală, mod pro sports:
- camera principală, mod long exposure:
- camera principală, mod bokeh:
*PS: Ce se vede pe bolul cu flori este rezultatul curiozității ficiorului meu de 10 ani. Dar am lăsat intenționat pozele aici, ca să vă întreb și pe voi dacă aveți mici curioși pe acasă, care vă sabotează munca!
- camera principală, fotografie pe timp de noapte:
- filmare cameră principală:
- filmare slow motion:
- filmare timelapse:
Din păcate, pentru că stau aproape de Timișoara, oraș destul de poluat, ba chiar spre un CET, nu prea am parte de seri senine, pentru a putea încerca opțiunile de supermoon și astro…
Baterie
Încărcarea rapidă te ajută să treci peste neajunsul că bateria se va descărca relativ repede. Pe OnePlus 6 personal, în același regim de utilizare, ajungeam cu 15% pe la orele 21:00. Cu X60 PRO 5G, deja pe la 19:00 îmi caut încărcătorul.
Capacitatea este mai mică decât la X51 5G, fiind de doar 4200 mAh. Dacă mai avea 300 în plus, cred că devenea best buy.
Preț, puncte pro și contra
Telefonul este de ieri, la precomandă, pe eMAG, la prețul de 3499,99 RON. La evenimentul de lansare s-a anunțat și un discount de 300 RON. Dacă mă întrebați pe mine, este un preț mare pentru un nou jucător, cum este vivo. Undeva la 2800 RON devine best buy! Probabil că prețul este justificat și de faptul că acesta este telefonul oficial al Euro 2020. Din păcate îl voi returna mâine, deci nu îl voi avea cu mine pe National Arena!
Din declarațiile celor de la divizia din România, sunt ceva tatonări și pentru a intra pe piața de telecom, în parteneriat cu operatorii. Mă gândesc că atunci vor deveni mai atrăgători pentru publicul larg. Dacă mai adăugăm și cele două service-uri autorizate local, avem rețeta completă pentru ca vivo X60 PRO 5G să devină un telefon căutat și la noi.
PRO
- performanțe bune foto-video
- camera cu stabilizator
- dual-sim, compatibil 5G
- Android 11
- încărcare rapidă la 33W
- autonomie bună
- design plăcut
- display excelent cu 120Hz refresh rate
- FuntouchOS cu puține intervenții din partea producătorului
- senzor de amprentă integrat în display
- căști și adaptor audio în pachet
CONTRA
- preț relativ mare pentru un brand nou
- difuzor mono, deși are cip audio dedicat
Samsung S20 Fan Edition este o alegere mult mai înțeleaptă, eu unul nu am sa cumpăr niciodată telefon de la Vivo ,Oppo,Xiaomi sau OnePlus in categoria de preț peste 1500 de lei.Spun asta pentru că cei de la Samsung îți oferă și un pachet de servicii solid ,nu că aceste chinezării pe care le găsești promovate peste tot in ultimul timp tot mai agresiv !
Daca nu ai avut niciodată un telefon de la Oppo, Realme, OnePlus sau Vivo nu stii ce vorbești daca tu consideri Samsung cel mai bun.
Am avut câteva OnePlus iar acum sunt la al 2lea Oppo si sunt extrem de mulțumit. Acest vivo arata foarte bine dar singurul minus ar fi bateria, destul de slaba.
Telefonul intr-adevar are un pret cam mare, pe la 3000 crec ca era pretul corect. Senil tu ai niste prejudecati cu aceste „chinezarii” daca nu ar fi chinezii nu ar mai concurenta care este acum si progresul de pe piata telefoanelor.
Puteai sa alegi un alt telefon ca si comparatie nu SAmsung S20 Fan Edition care are un procesor foarte slab si se incalzeste tare, nu se compara cu un Snapdragon, o baterie slaba si alte probleme mai citeste si tu recenzii inainte sa iti iei telefon.
Cred ca Vivo va avea success, acesti chinezi au pus prima oara senzorul pe ecran, pop-up camera si gimbal, imi place sa se axeaza pe partea foto prin parteneriatul cu Zeiss ei si pana acum erau foarte buni pe foto ma astept in viitor sa faca chestii interesante. Sa nu uitam ca acelasi lucru a facut si Huawei cu Leica si au ajuns cei mai tari pe partea de foto. Ce imi mai place la vivo este ca au inteles comportamentul consumatorilor europeni si telefonul vine fara bloatware, update-urile vin foarte rapid.